zondag 28 augustus 2016

Uitslagen, paramedici, en het boek.

En dan nu de uitslagen.

De cardioloog kon me geruststellen: de uitkomst van alle onderzoeken is dat mijn hartfunctie normaal is voor iemand van mijn leeftijd. Op dat front dus geen verdere actie.

De uroloog had een vergelijkbare boodschap: weliswaar een vergrote prostaat, maar dat is normaal voor een man van mijn leeftijd. De psa-waarde is 2,1. Ook dat is niet verontrustend.

En dan de podotherapeute. Omdat Ineke en ik beiden ouderdomsdiabetes hebben, verwees de huisarts ons naar deze mevrouw. En zij bleek een probleem dat ik al langer heb te kunnen beschrijven. Na een paar testjes vroeg zij: struikelt u vaak? Ik moest dat bevestigen. Mijn lopen is beslist onzeker. Haar diagnose: evenwichtsstoornis, en verslapping van de enkel- en beenspieren. Vandaar.

Vervolgens de diƫtiste. Die bevestigde het verhaal van de podotherapeute. Zij zei: "mijnheer, u bent afgevallen van 110 kg naar 70 kg. Daardoor bent u niet alleen een boel vetweefsel kwijtgeraakt, maar ook een hele hoop spiermassa. Geen wonder dat u nu problemen hebt met lopen en evenwicht". Zij adviseerde een eiwitrijk dieet, en fysiotherapie.

Nu treft het dat ik wekelijks naar fitness ga. De begeleiding daar gebeurt altijd door een fysiotherapeut. Hij gaf me direct concrete oefeningen voor been- en enkelspieren. Dat heb ik wel geweten. Hij belooft resultaat binnen 2 maanden. Dus bij de wedstrijd medici - paramedici hebben de laatsten wat mij betreft deze keer (voorlopig) gewonnen.

De medische planning:
19 september LUMC controle keelkanker;
20 september diƫtiste;
11 oktober EMC radiologie en endocrinologie: CT-scan en bloed;
27 oktober EMC uitslag.

Ik hoop na al deze toestanden ook weer eens aan kegelen toe te komen. Zoals het nu is, durf ik dat niet goed meer. Het is een sport waarbij evenwicht enorm belangrijk is, en dat mis ik nu. Ik hoop dat de fysiotherapie zal helpen.

En dan: het boek.


In mijn vorige blog meldde ik het al: het Van Doorninck-boek komt eraan. Hierbij een voorproefje van de omslag, van enkele illustraties, en van het correctiewerk dat nog verzet moet worden.

De omslag zal wel zo blijven, denk ik. De illustraties (met dank aan Jan-Ewout) zeker ook.
Bijschrift toevoegen
En verder moet er inderdaad nog een massa correctiewerk gedaan worden (zie de scan linksboven). We mikken erop dat het boek eind november uit kan komen.


En wat de wapens in deze blog vertellen? Ik noem het inmiddels het raadsel van Vorchten.


Het onderste wapen is dat dat de familie de laatste vier eeuwen heeft gevoerd. Het wapen daarboven is dat van de adellijke familie (van) Doornin(c)k uit Gelderland (Tiel). Deze familie gaat terug tot de vroege middeleeuwen. Kenmerkend: de rode dwarsbalk en de wapenspreuk "Gelre Getrou". En kijk nu eens naar het wapen van de Vorchter predikant Martinus (middelste afbeelding, rechts bovenaan): veld en balk zijn hetzelfde als het Gelderse wapen, ook de spreuk Gelre Getrou ontbreekt niet. Toegevoegd zijn een vis in de rode balk, en een domineeshoed en drie windhonden. En in het latere wapen komt alleen de vis voor. Gezegd wordt dat het een baars is, en dat dit zou verwijzen naar de Baarsweerd, bij Tiel. Het is een raadsel dat me niet loslaat. En dat is ook waar het me om gaat: niet om afkomst of status. Het gaat om de verhalen die de geschiedenis je wil vertellen. Het is onze taak om die te ontrafelen.

Tot zover dit inkijkje in de zoektochten van Jan Ewout en mij. Het doet me plezier om jullie op deze manier van mijn wel en wee, en mijn doen en laten op de hoogte te houden.

Overigens bestaat de mogelijkheid dat je via de blog gewaarschuwd wordt als er een nieuwe blog van mij verschenen is. Je zult alleen zelf moeten uitzoeken hoe dat werkt, want zover strekt mijn kennis van dit medium niet. Ik zal ook proberen om deze blog te delen via facebook. Dat is misschien makkelijker. Je krijgt dan een melding als er een nieuwe blog verschenen is.


Met hartelijke groet,
Dami.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Dami,
  Goed om te horen dat je weer in de running raakt!
  Hartelijke groeten,
  Jan Termorshuizen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Jan, dank voor je reactie. Ik hoop dat bij jullie ook alles wel is.
   Hartelijke groet,
   Dami.

   Verwijderen
 2. Beste,, Dami,

  Daar Martin us zijn broer mijn voor vader naar Jonker lijd en ik ook de naam Thetmorshuizen lijd is er Dire te fam.vetwandschap en van mijn kant interesse voor het boek. Is dit al te koop.? Vr. Gr. Henriette Weijtenburg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geachte heer Termorshuizen, voor een klant van onze boekwinkel zoek ik een exemplaar van bovengenoemd nog te verschijnen boek, maar ikzelf kan niets vinden? Onze zeer gewaardeerde klant persisteert echter, hij heeft namelijk een recensie ervan gelezen, kunt u mij helpen, hopelijk? Bij voorbaat dank voor uw moeite, met vriendelijke groeten, David Coppoolse, De Algemene Boekhandel, Amersfoort

  BeantwoordenVerwijderen