dinsdag 26 augustus 2014

Toch is het engeltje nog niet weggevlogen...

Vandaag lunchten Ineke, Mechteld en ik (met het bijgaande baasje Matthias, die de dop van zijn drinkflesje op zijn hoofd heeft; een prachtig spelletje, Oma!) in de Pastorie van Op Hodenpijl. Ineke en ik hadden net een gesprek met de oncoloog achter de rug. We waren wat in verwarring. Na de stelligheid van de MDL-arts volgde al eerder terughoudendheid van de oncoloog, en die terughoudendheid was er nu weer, maar nu niet alleen gebaseerd op de biopten van de lever, maar ook op de uitkomsten van de PET-scan van maandag j.l. Bij uitzaaiingen en tumoren geeft deze scan een "heet" beeld van de verdachte plekken die men onderzoekt, als de verdenking terecht is. Maar bij de lever was zo'n beeld niet te zien, en bij de pancreas slechts in lichte mate. De oncoloog wil daarom nog steeds geen definitieve diagnose geven. Hij wil eerst morgen nieuwe biopten van de lever (met name op een plek die de radioloog niet aangeprikt heeft). De uitslag daarvan hoor ik volgende week woensdag pas, want er is eerst weer een weefselkweek nodig.

We leven dus nog steeds tussen hoop en vrees. Intussen logeer ik zo'n beetje in het ziekenhuis. Zo'n PET-scan is geen pretje. Eerst een infuus met radioactieve vloeistof, en verplicht drie kwartier plat liggen. Niet praten, niet bewegen, niet lezen, niets. Ik had een klein boekje meegenomen om (weer) te lezen (Erik of het klein insectenboek), maar werd direct bestraffend toegesproken door de zuster:  ik mocht echt niet lezen! En vervolgens drie kwartier door zo'n ellendig apparaat geschoven worden. En dan morgen weer een hele middag, want na zo'n punctie moet je eerst twee uur plat op bed blijven liggen i.v.m. bloedingen, voor je het gebouw mag verlaten. Ik ga dan maar de gebruiksaanwijzing van mijn iPad bestuderen, want dat kwam er steeds niet van. Van Mechteld begreep ik dat je alle radiozenders zo ongeveer op je iPad kunt ontvangen (via nederland.fm), dus ik kocht vanmiddag een passende ear-set.

Gelukkig weet schoonzoon Ido alles van PET-scans en zo meer. Hij is klinisch fysicus in het Haga ziekenhuis. Van hem begreep ik dat biopten van de alvleesklier op zich wel kunnen, maar bij uitzaaiingen bekijken ze die weefsels eerst. Een biopt van de alvleesklier levert het risico op van het verslepen van kwaadaardige cellen, en dat wil men niet. Als er geen uitzaaiingen zijn, kunnen ze wel opereren, en dan tijdens of na de operatie het weefsel van de pancreas zelf beoordelen. Een pancreas-punctie is daardoor vaak een overbodige belasting van de patiƫnt, en wordt dus meestal achterwege gelaten.

Ik blog weer op/na a.s. woensdag, als ik meer weet. Of eerder, als er ander nieuws is.

Met hartelijke groeten,

Dami.


1 opmerking:

  1. Ik heb ook twee van die engeltjes die Judith heeft hier en die doen met jullie mee. Veel sterkte in deze dagen. De engeltjes en ik gaan voor goed nieuws.

    Nienke.

    BeantwoordenVerwijderen